MUFI

A Medieval Unicode Font Initiative egy kutatókból és betűtervezőkből álló nonprofit szervezet, amely a középkori szövegekkel foglalkozók által gyakran tapasztalt probléma megoldására jött létre: ajánlásokat dolgoz ki a fent említett problémás karakterek kódolására és megjelenítésére a Unicode szabvány keretein belül.
2001-ben alapította Odd Einar Haugen (Bergen), Alec McAllister (Leeds) és Tarrin Wills (Sydney/Aberdeen). Az első találkozóra Bergenben került sor 2003 augusztusában, majd ezt követte a lisszaboni (2005 márciusa), a bonni (2006 júniusa) és a mainzi (2008 júniusa). 2006-ban, Andreas Stötzner csatlakozásával négytagúvá bővült a döntéshozó tanács.
Jelenleg a szervezet tagjai az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Dánia, Izland, Írország, Németország, Nagy-Britannia, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc kutatóintézményei közül kerülnek ki.
A MUFI kétféleképpen próbálja befolyásolni a középkori speciális karakterek kódolását és megjelenítését: ajánlásokat tesz a Unicode "felhasználói karakterek területe"-ként (Private Use Area) megnevezett, szabadon felhasználható részének a kiaknázására, valamint javaslatokat tesz a Unicode konzorciumnak újabb karakterek szabványba emelésére. A MUFI-ajánlásoknak három verziója létezik, a legújabb, a 3.0 2009 júniusában jelent meg. Korpuszunk nyomtatványai még sok tekintetben a latin betűs írás középkori jellegzetességeit mutatják, valamint a TEI is a Unicode használatát támogatja, ezért a legjobb döntésnek a MUFI-ajánlások betartását tartottuk, csatlakozva ezzel egy egyre szélesebb körben elfogadott nemzetközi normához.

MUFI